Szkodliwość e dodatków do żywności

Analizując skład produktów spożywczych dostępnych na półkach sklepowych można natknąć się na substancje, których spożycie negatywnie oddziałuje na zdrowie i samopoczucie u człowieka. Niestety, przez to, że e dodatki do żywności szkodliwe występują w powszechnie dostępnych produktach spożywczych należy zwracać szczególną uwagę na to, jaką dawkę tych niebezpiecznych substancji dostarcza się do organizmu. Wśród szkodliwych dodatków do żywności można znaleźć związki chemiczne z każdej z kategorii substancji z “E Listy”.

 

Substancjami, na którą należy zwrócić uwagę są barwniki. Część z nich ma pochodzenie naturalne, jednakże można natknąć się również na takie związki, które negatywnie oddziałują na organizm. Są to m. in. E173, czyli aluminium, E132 zwany indygotynem, który jest podejrzewany o działanie rakotwórcze oraz żółcień chinolinowa (E104), która odpowiedzialna jest za alergie skórne. Wśród konserwantów warto unikać tych z symbolami E211, E212 oraz E213, gdyż podrażniają one śluzówkę żołądka oraz jelit. Kobiety w ciąży powinny wystrzegać się kwasu alginowego (E400), ponieważ prowadzi on do wypłukiwania z organizmu cennych minerałów.

 

Author: kwaterydobre.pl